Ana içeriğe atla

Günün Portresi AHMET VEFİK PAŞA ve 2 Nisan'da Meydana Gelen Olaylar

  




Günün Portresi
AHMET VEFİK PAŞA

03 Temmuz 1823-02 Nisan 1891

Türkçülük hareketinin ve Türk Tiyatrosunun öncülerinden olan, Edirne ve Bursa Valisi, Paris Büyükelçisi, Vakıflar Nazırı, Adliye Nazırı Milli Eğitim Nazırı Sadrazam olarak görev yapmış, Türk Tarihinin önemli simalarından Ahmet Vefik Paşa  bir 2 Nisan günü, 2 Nisan 1891 tarihinde vefat etmişti..

Ahmet Vefik Paşa 3 Temmuz 1823'de İstanbul'da doğdu. 1831 yılında İstanbul'da başladığı eğitimini, hariciye memuru olan babasının görevi nedeniyle gittiği Paris'te Saint Louis Lisesi'nde tamamladı. Paris'te bulunduğu süre içinde mükemmel bir Fransızca'yı sahip oldu ve 1837'de yurda dönünce tercüme odasında çalıştı. 1840'da Londra'ya elçilik kâtibi olarak gitti ve orada da İngilizce öğrendi.

Sırbistan, İzmir, Eflak ve Boğdan'da çeşitli görevlerde bulunduktan sonra 1842'de İstanbul'da tercüme odasında başmütercim olarak görev yaptı ve Devlet Salnamesi (Yıllığı) hazırlayan komisyonda çalıştı. Daha sonra Tahran'a elçi olarak atanarak Farsçayı, Fars tarihini ve kültürünü öğrendi. Tahran'da elçi iken elçilik binasını Osmanlı Devleti toprağı olarak ilan edip bayrak çektiren ve bunu ilk kez uygulatan da Ahmet Vefik Paşa olmuştur.

1857'de bir süre Adliye Nazırı olarak çalıştıktan sonra 1860'ta Paris büyükelçisi, 1861'de Bursa'da Evkaf Nazırı oldu. Halkın şikayetleri üzerine Bursa'daki görevinden alınarak yıllarca resmi bir görev verilmedi, bu süre içinde Türk tarih ve edebiyatına tercüme ve telif  yoluyla  yeni eserler kazandırdı. 1872'de atandığı Maarif Nazırlığından 1873'de alındı. Kısa bir süre Edirne Valiliği yaptı. 1878'de tekrar Maarif Nazırı, daha sonra da kısa bir süre sadrazam oldu.  1879-1882 yılları arasında Bursa valisi olarak görev yaptı, tekrar sadrazam oldu ama bu görevi de sadece 3 gün sürdü. Vefatına kadar Rumelihisarı'ndaki evinde ilmi ve edebi çalışmalar yaptı. 2 Nisan 1891'de İstanbul'da vefat etti Rumelihisarı mezarlığına defnedildi.

İlk Türkçe sözlüklerden biri olan Lehçe-i Osmani'yi hazırlayan, Türk tarihinin Osmanlı ile başlamadığını gündeme getiren ve savunan Ahmet Vefik Paşa, bazılarına göre Osmanlı Türkleri'nin ilk Türkçüsüdür. Fezleke-i Tarih-i Osmani (Kısa Osmanlı Tarihi) ve Hikmet-i Tarih (Tarih Felsefesi) adlı tarih eserleri vardır. Şecere-i Türki isimli eseri Çağatay Türkçesi'nden Osmanlı Türkçesi'ne çevirmiştir.

Bursa valiliği sırasında bugün kendi adıyla anılan bir tiyatro yaptırdı. Moliere'in 16 eserini uyarladı, Victor Hugo ve Voltaire'in eserlerini tercüme etti.

Ahmet Vefik Paşa, tiyatroda, Tomas Fasulyacıyan Kumpanyasına kendi tercüme ve uyarlamalarını oynattırır, bir yönetmen gibi oyunla ilgilenir ve memurları oyunu izlemeye mecbur tutardı. Bu tür hareketleri yüzünden çok yadırgandı.

Ahmet Vefik Paşa'nın Eserleri

Lehçe-i Osmanî: Türkçeden Türkçeye ilk sözlük çalışmasıdır. Kelimelerin aynı zamanda farklı ağızlardaki kar­şılıklarına da yer verilmiştir. Kullanımda olan yabancı sözcükler ve yerli sözcükler ayrı bölümler halinde derlenmiştir.

Şecere-i Türk Çevirisi: Çağatay Türkçesi ile Ebu'I Gazi Bahadır Han tarafından kaleme alınmış olan Şecere-i Türk (Türklerin Seceresi) adlı eseri Çağatay Türkçesinden Osmanlı Türkçesine aktarmıştır.

Müntehabat-ı Durûb-ı Emsâl:  Şinasi’nin başlattığı  atasözü derleme çalışmasının daha sistematik ve kapsamlı halidir.

Fezleke-i Tarih-i Osmanî: Bu eser, kültür ve eğitim tarihimiz açısından oldukça önemlidir. Rüştiyelerde Osmanlı tarihi derslerinde okutulmak üzere hazırlanmış ilk ders kitabıdır.

Lehçe-i Osmani (Türkçe Sözlük)

Fezleke-i Tarih-i Osmani (Kısa Osmanlı Tarihi)

Hikmet-i Tarih (Tarih Felsefesi)

Şecere-i Türki (Tercüme)

Moliere'in 16 eserini tercüme etmiştir.

Ayrıca çoğu Moliere’den ek çok tiyatro oyununu Türk Kültürüne uygun bir şekilde Türkçe’ye uyarlayarak sahnelenmesini sağlamıştır…

 

Tarihte Bugün

2 Nisan

 

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü

1453   Fatih Sultan Mehmet komutasında İstanbul kuşatması başladı.

1805   Masal yazarı H. Christian Andersen, doğdu.

1840   Fransız yazar Émile Zola, doğdu (ö. 1902)

1891   Ünlü devlet adamı ve Sadrazam Ahmet Vefik Paşa öldü.

1899   Yazar Peyami Safa doğdu

1918   Van ve Muradiye Düşman işgalinden kurtuldu.

1923   Atatürk’ün koruması Topal Osman öldürüldü

1924 ABD'li sinema oyuncusu Marlon Brando doğdu.

1930Kadınlara, seçme ve seçilme hakkı tanıyan  Belediye Kanunuı  kabul edildi.

1948  Ankara'da Opera binası, Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün katıldığı törende, Adnan Saygun'un ''Kerem ile Aslı'' operasıyla perdelerini açtı.

1948   Yazar Sabahattin Ali, Bulgaristan sınırını geçmeye çalışırken, kılavuzu Ali Ertekin tarafından öldürüldü.

1952   Yeşilırmak'ın taşması üzerine Amasya sular altında kaldı. 50 kadar ev yıkıldı, binlerce hayvan da telef oldu.

1960   Kayseri'ye giden CHP Genel Başkanı İsmet İnönü'nün bulunduğu tren, valinin emriyle durduruldu. Zorlukla yoluna devam eden İnönü, Kayseri'de 50 bin kişi tarafından karşılandı.

1963 27 Mayıs, "Hürriyet ve Anayasa Bayramı" ilan edildi

1967   Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay, Başkan Johnson'un davetlisi olarak Amerika Birleşik Devletleri'ne gitti. Sunay'ın gezisinin ilk gecesinde Washington'daki Türk Elçilik binasına bomba atıldı.

1968   İzmir'de bir köpeğe kalp nakli ameliyatı yapıldı; köpek ameliyattan kısa bir süre sonra öldü.

1976   İlk Türk Turizm Kurultayı İstanbul'da toplandı.

1976   Doğubayazıt ve çevresindeki 4.8 büyüklüğündeki depremde 5 kişi öldü, 80 ev yıkıldı.

1987   İstanbul'da yapılan ECO toplantısında, Türkiye, Pakistan ve İran uzaya ortak bir haberleşme uydusu fırlatmayı kararlaştırdı.

1992   Ermenistan Kelbecer’i işgal etti

2001   İş adamı Ayhan Şahenk, vefat etti.

2001   Yasadışı İBDAC örgütünün elebaşı ''Salih Mirzabeyoğlu'' takma adlı Salih İzzet Erdiş, ''Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye kalkışmak'' suçundan idam cezasına çarptırıldı.

Yorumlar

Son bir ayda en çok okunanlar