Ana içeriğe atla

ALPARSLAN TÜRKEŞ ve 4 Nisanlarda meydana Gelen Olaylar

 


GÜNÜN PORTRESİ

Ülkücü Hareketin Başbuğu
ALPARSLAN TÜRKEŞ

25.11.1917-04.04.1997

 

Yıl 1860 Orta Anadolu'da, Kayseri'nin, Pınarbaşı ilçesi'nin Yukarı Köşkerli Köyünde Avşar Obalarından Koyunoğlu ailesi bir toprak meselesi yüzünden kavgaya girişince Kıbrıs’a sürgün edilir. 25 Kasım 1917 günü Koyunoğlu ailesinden Ahmet Hamdi Bey ve esi Fatma Zehra Hanimin Ali Arslan adını verdikleri dünyaya oğulları gelir.

Ali Arslan Dört yaşında iken Sıbyan Mektebinde eğitime başlar. Ardından ilkokul ve Rüştiye yılları ve her biri birbirinden daha değerli Türklük ve Türkçülük şuuruyla bilenmiş öğrencilerini de bileyen öğretmenlerden ders alır. Hocalarından Hür ve Bağımsız Türkiye'nin yanısıra yeryüzünde kendileri gibi bahtsız esaret altında milyonlarca Türk olduğunu da öğrenir. Dahası hocalarından Osman Zeki Bey; Ali Arslan'ın adını “Sultan Alpaslan'a denk bir yiğit Türk ol” diyerek Alparslan olarak değiştirir.

Yıl 1933 aile mallarını satıp savar yanlarında oğulları Alparslan ve kızları Dervişe olduğu halde İstanbul’a gelirler...

Ailesi İstanbul’a yerleşince Alparslan’ın ilk isi Kuleli Askeri Lisesi'ne kayıt olmak olur. Ailesi onun önerisi üzerine TÜRKEŞ soyadını alır. Büyük Türkçü Nihal Atsız ile tanışır. Sohbetlerine katılır. Mektuplaşır.

Yıl 1936 Kuleli Askeri Lisesi'ni pekiyi ile 1938'de de Harp okulundan birincilikle mezun olur.  1940 yılında Isparta'da Muzaffer Hanım ile evlenir. Ayzit, Umay, Selcen, Sevenbige (Çağrı) ve Yıldırım Tuğrul adlı çocukları olur çiftin. Muzaffer 1974 yılında vefatından sonra 1976 yılında, Sevâl Hanım’la yaptığı ikinci evliliğinde de Ayyüce ve Ahmet Kutalmış  ismi verilen iki çocuğu daha olur.

1944 Yılında açılan Türkçülük Turancılık davasının sanıkları arasında Alparslan Türkeş’de vardır. Atsız ile mektuplaşması onu sanık sandalyesine oturtmuştur. Türkçüler tabutluklara atılırlar, işkencelere uğrarlar. Türkiye'de Türk Milliyetçisi olmanın bedelidir bu... Genç Üsteğmen Alparslan Türkeş mahkeme tarafından, 9 ay 10 gün hapis cezasına çarptırılır ve bir yıldır hücre hapsi yattığı için tahliye edilir. Tüm sanıklarla beraber onun hakkındaki karar Askeri Yargıtay tarafından bozulur ve beraat ederler.

Yıl 1947 Alparslan Türkeş ve 15 diğer Türk subayı, A.B.D. Kara Harp Akademisi ve Piyade Okulunda iki yıllık bir süre eğitim görürler. 1951 yılında Kurmaylık sınavını kazanır ve 1955 yılında Harp Akademisi'nden Kurmay Binbaşı olarak mezun olur.

Yıl 1955 dış görev için açılan sınavı kazanarak A.B.D. Pentagon'da NATO Türk Temsil Heyeti üyeliğine atanır. Bu arada Uluslararası Ekonomi eğitimi görür. 1957 yılında Türkiye'ye döner. 1959 yılında Almanya'ya Atom ve Nükleer Okulu'na gönderilir ve bu okulu başarıyla bitirir. O artık bir Kurmay Albaydır.

Yıl 1960, tarih 27 Mayıs öteden beri örgütlenen ve memlekette kardeş kavgasını önleyerek bazı reformlar yapmayı hedefleyen Milli Birlik Komitesi'nin ülke yönetimine el koyduğunu açıklayan bildiriyi radyodan okuyan kişi ve "ihtilâl'in kudretli Albayı”dır. Kurmay Albay Alparslan Türkeş ihtilâl hükümetinde Başbakanlık Müsteşarlığı görevini üstlenir. Bu vazifesi esnasında Devlet Planlama Teşkilatı, Devlet istatistik Enstitüsü ve Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü gibi kurum ve kuruluşları kurar.

Ancak Milli Birlik Komitesi arasında ortaya çıkan anlaşmazlıklar nedeniyle, 13Kasim 1960'ta Kurmay Albay Alparslan Türkeş ve "ondörtler" olarak bilinen arkadaşları Komite'nin diğer üyelerince emekliye sevk edilerek tasfiye 19 Kasım’da Türkiye'nin Hindistan Büyükelçiliği müşaviri sıfatıyla sürgüne gönderilir.

23 Mart 1963 günü Alparslan Türkeş sürgünden yurda döner.

Dava arkadaşlarıyla birlikte kadro oluşturup partileşmek amacıyla "Huzur ve Yükseliş Derneği" adli bir dernek kurar. 31 Mart 1965 tarihinde Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi'ne katılır.ve 1 Ağustos 1965 Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi Büyük Kurultay’ında Genel Başkanlığına seçilir. Aynı yıl yapılan genel seçimlerde Ankara milletvekili seçilir. Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi'nin adi 1969 kongresinde adı Milliyetçi Hareket Partisi amblemi de Üç Hilâl olarak değiştirilir. O yıl yapılan genel seçimlerde Adana milletvekili olarak seçilir.

İlki, 31 Mart 1975 -13 Haziran 1977 yılları arasında ve ikincisi de 1 Ağustos - 31 Aralık 1977 tarihleri arasında Süleyman Demirel başkanlığında kurulan koalisyon hükümetlerinde MHP Genel Başkanı olarak, Başbakan Yardımcılığı ve Devlet Bakanlığı yapar.

1968’den başlayarak gençliği MHP Gençlik kolları dışında  Ülkü Ocakları, Büyük Ülkü Derneği Ülkü Yolu derneği gibi derneklerde örgütler . Bunlar dışında ülkücüleri meslek gruplarına göre de örgütlenmesini sağlar; Ülkücü İşçiler, Ülkücü Esnaflar, Ülkücü Teknik Elemanlar, Ülkücü Gazeteciler, Ülkücü İktisatçılar vb…

12 Eylül 1980 sabahı pusudakiler yeterince olgunlaşan şartların neticesi ihtilâllerini yaparlar. Başbuğ Alparslan Türkeş ve Ülkücü Hareket sanık sandalyesinde, idam sehpalarındadır. Mamaklar ve C5'ler bu sürecin şekillendiği mekânlardır. Türkeş, önce 1 ay Uzunada'da daha sonrada Ankara Askeri Dil Okulu'nda ve hastalandığı dönemde de Mevki Hastahanesi’nde 4,5 yıl hapis yatar. 9 Nisan 1985'de tahliye olur ve beraat eder.

Siyasi yasakların referandumla kalkmasını müteakip 4 Ekim 1987 de Milliyetçi Çalışma Partisi olağanüstü kongresinde Genel Başkanlığa seçilir.

20 Ekim 1991’de yapılan seçimlerde MÇP’nin RP ve IDP ile yaptığı seçim ittifakı neticesi Yozgat milletvekili seçilir.  Tarih 24 Ocak 1992 MÇP'nin 4. Olağanüstü kurultayı toplanır ve partinin adını MHP amblemini Üç Hilal olarak değiştirir.

Ve 1997 yılının 4 Nisan günü vefat eder…

Karlı bir Nisan günü muhteşem bir kalabalığın katılımıyla Beştepe’deki ebedi istinatgâhına defnedilir.

 

TARİHTE BUGÜN

 

1593

 

 

 

Damat (Maktul, Makbul, Pargalı) İbrahim Paşa’nın ilk kez Sadrazamlığa atanması

1905

 

 

 

Hindistan’daki depremde 20 bini aşkın insan öldü

1913

 

 

 

Osmanlı Müdafaa-ı Hukuk-u Nisvan (Kadınların Hukukunu Savunma) Derneği'nin yayın organı olan Kadınlar Dünyası dergisi yayımlanmaya başladı. İlk yüz sayı günlük olarak, daha sonra haftalık olarak dergi, yayınına savaş yıllarında ara verildiyse de 1921 yılına kadar 9 yıl yayımlandı. Derginin sahibi Ulviye Mevlan'dı. Yazı kadrosu, hatta mürettipleri bile kadındı. "Kadınların hak ve hukuku tanınmadıkça erkek yazılarına yer verilmeyeceği ilkesi" kabul edildi. Dergide özellikle okur mektupları önemli bir yer tutuyordu. Bu yazılar gündemin ve yürütülecek politikaların içeriğini de belirliyordu. Dergi, dönemin feminist söylemini anlama açısından önemli bir yere sahiptir. Bir kaç sayı Fransızca ek de veren dergi, İstanbul Telefon Şirketinde kadın memure çalıştırılması için önemli bir mücadele verdi. Ve sonunda başardı

 

1920

 

 

 

Damat Ferit yeniden Sadrazalığa atandı

1929

 

Ceza Mahkemeleri Usulü Kanunu Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edildi.

1949

 

12 ülke Washington'da Kuzey Atlantik Antlaşma Örgütü'nü yani NATO'yu kuran anlaşmayı imzaladı.

1953

 

Çanakkale açıklarında bir gemiyle çarpışan Dumlupınar denizaltısı battı. "Dumlupınar faciası" adıyla anılan kazada 81 denizci öldü..

1955

 

Türk-Lübnan resmi görüşmeleri sona erdi. Yayımlanan ortak bildiride Ortadoğu'da barış ve istikrarın sağlanabilmesi için Türk-Arap işbirliğinin kaçınılmaz olduğu belirtildi.

1958

 

3 bin nükleer karşıtı protestocu Londra'dan Aldermaston'daki Atom Silahları Araştırma Kuruluşu'na doğru yürümeye başladı.

1964

 

Makarios 1960 Zürich ve Londra antlaşmalarını tek yanlı olarak feshetti. Ankara, Makarios'un tek yanlı fesih kararını tanımadığını açıklarken, antlaşmaların taraftarları İngiltere ve Yunanistan'a birer nota verdi.

1968

 

Amerikalı sivil haklar savunucusu Nobel Barış Ödüllü Zenci Lider Martin Luther King öldürüldü.

1969

 

Hazine partilere yardımı kesti. Bunun üzerine Cumhuriyet Halk Partisi "Halktan Yardım" kampanyası açtı. İsmet İnönü CHP'ye 5 bin lira verdi.

1973

 

Cumhuriyet Halk Partisi'nde Ecevit'le anlaşmazlığa düşen Kamil Kırıkoğlu'nun istifasıyla boşalan genel sekreterliğe Orhan Eyüboğlu getirildi.

1973

 

Paris'teki Türkiye Konsolosluğu ile THY bürosu Ermeni oldukları ileri sürülen iki grubun saldırısına uğradı.

1979

 

Pakistan devrik Başbakanı Zülfikar Ali Butto asıldı.

1980

 

Görev süresi 6 nisanda bitecek olan Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk veda mesajı yayımladı ve Çankaya Köşkü'nden törenle ayrıldı.

1980

 

Ortadoğu gazetesi yazarı İsmail Gerçeköz İstanbul'da öldürüldü.

1985

 

Balıkesir'de F-104 tipi bir askeri uçak Marangozlar Sitesi Lokali'nin üzerine düştü. Pilotla birlikte 14 kişi öldü.

1997

 

 

 

Politikaya atılan kadınları desteklemek amacıyla bir grup kadının öncülüğünde "Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği" (KADER) kuruldu.

1997

 

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Alparslan Türkeş bir kalp krizi sonucu Ankara'da öldü.

2001

 

 

 

Ülkemiz Avrupa Havacılık Otoriteleri Birliğine (Joint Aviation AuthoritiesJAA) tam üye olarak kabul edildi.

2005

 

Şırnak'ta 9 terörist ölü ele geçirildi.

 

Yorumlar

Son bir ayda en çok okunanlar