Ana içeriğe atla

Turhan Feyzioğlu ve 24 Martta meydana gelen olaylar

 


Günün Portresi
TURHAN FEYZİOĞLU


Turhan Feyzioğlu, 1922 senesinde Kayseri'de dünyaya geldi. Galatasaray Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Doktorasını İngiltere'de anayasa hukuku dalında yaptı. 1955 senesinde  32 yaşında profesör olarak Türkiye'de en genç profesör olan akademisyen olarak tanındı. Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde dekan oldu.  Fakültenin yayın organı olan "Forum" dergisinde yazdığı yazılar sebebiyle iktidardaki Demokrat Parti ile karşı karşıya geldi. Hakkında soruşturma açılınca vazifesinden istifa etti.

Feyzioğlu, Cumhuriyet Halk Partisi'ne katılarak 1957 yılında Sivas'tan milletvekili seçildi. 27 Mayıs 1960  darbesinden sonra ODTÜ Rektörlüğü'ne tayin edildi. 1961 seçimlerinde Kayseri milletvekili seçildi. Milli Eğitim Bakanlığı, Devlet Bakanlığı ile Başbakan Yardımcılığı da yaptı. Sola kaydığı gerekçesiyle CHP'den istifa ederek Güven Partisi'ni (GP) kurdu. GP'nin ve Cumhuriyetçi Güven Partisi'nin de genel başkanlığını yürüttü. 12 Eylül 1980 askeri darbesi ile siyasi partiler kapatılınca siyasetten çekildi. Feyzioğlu, 24 Mart 1988'de geçirdiği kalp krizi sonucu Ankara'da hayatını kaybetti. Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzoğlu Turhan Feyzioğlu’nun torunudur.

Eserleri: Kanunların Anayasaya Uygunluğunun Kazai Murakabesi, Demokrasiye ve Diktatörlüğe Dair, Devlet Adamı Atatürk, Atatürk ve Milliyetçilik, Türk Milli Mücadelesinin ve Atatürkçülüğün Temel İlkelerinden Biri Olarak Millet Egemenlik, Atatürk Yolu…

 

 

 

TARİHTE BUGÜN

24 Mart

 

1885

 

 

 

Robert Koch’un tuberculosis basilini keşfettiği gün..

Bu güne ithafen 24 Mart tarihi “Dünya Tüberküloz (VeremGünü olarak belirlenmiştir

1905

"Ay'a Seyahat", "Denizler Altında 20.000 Fersah", "Kaptan Grant'ın Çocukları" gibi birçok bilimkurgu romanının yazarı Jules Verne öldü

1923

Mustafa Kemal Paşa, Time dergisine kapak oldu.

1926

Türkiye'de petrol arama ve işletilmesinin devletçe yönetilmesini öngören kanun TBMM'de kabul edildi.

1938

Cumhurbaşkanlığı yatı olarak satın alınan Savarona'ya, İngiltere'nin Southampton Limanı'nda törenle Türk Bayrağı çekildi.

1965

Adana'da meydana gelen hortumda 100 ev yıkıldı, 60 kişi yaralandı.

1975

Döviz rezervlerinin azalması üzerine kişi başına 800 dolar olan turistik seyahat dövizi, 600 dolara düşürüldü.

1976

Arjantin Devlet Başkanı İsabel Peron, bir darbeyle devrildi.

1978

Ankara Cumhuriyet Savcı Yardımcısı Doğan Öz, sabah aracına bindikten sonra evinin önünde silahlı saldırı sonucu öldürüldü.

1979

Turgutlu Belediyesi ekonomik darboğazı aşabilmek için otomobil yerine yedi adet mobilet ve beş adet bisiklet aldı.

1988

İran'a ait savaş uçakları, Hakkari'nin Silopi ilçesine bomba attı.

1992

İstanbul'da Milli İstihbarat Teşkilatı'na ait servis otobüsü silahla tarandı, iki kişi öldü, dokuz kişi yaralandı.

1994

Kartal'da Refah Partisi'nin kahvehane toplantısı tarandı, iki kişi öldü.

1999

Ankara 2 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi, Abdullah Öcalan'ın güvenlik açısından Ankara'ya getirilmesinin sakıncalı olduğu gerekçesiyle tutuklu bulunduğu İmralı Adası'nda yargılanmasına karar verdi.

2000

Genelkurmay Başkanlığı, Talat Aydemir'in idamıyla sonuçlanan 1963'teki darbe girişimine katılan 1459 Harp Okulu öğrencisinin haklarını 37 yıl sonra iade etti.

Yorumlar

Son bir ayda en çok okunanlar