Ana içeriğe atla

Antepli Şahin Bey 28 Martta Meydana Gelen Olaylar

 


Günün Portresi
ANTEPLİ ŞAHİN BEY

 Asıl adı Mehmet Sait olan Şahin Bey, 1877 yılında Gaziantep'de doğdu.  Küçük yaşta babası vefat ettiğinden dayısı tarafından büyütüldü.

  1899'de Yemen'e er olarak giden Mehmet Sait, Yemen cephesinde gösterdiği kahramanlıklar nedeniyle başçavuş oldu. 1911'de Trablusgarb harbine gönüllü olarak katılan, Balkan savaşlarında Çatalca cephesinde, Galiçya'da 15. Kolorduda savaşan, tehlikeli görevlere gönüllü olarak koşan, vatanperverliği, ahlakı ile dikkatleri üzerinde toplayan Mehmet Sait, 1917 Ekiminde Sina Cephesinde iken başarıları nedeniyle Mülazım-ı Evvel ( teğmen) oldu. 1918 yılında Sina cephesinde İngilizlerle esir düştü. Mısır'daki İngiliz esir kampında 1919 Aralık ayı başlarına kadar esir olarak kalan Mehmet Sait, Mondros ateşkes anlaşmasından sonra serbest bırakıldı.

 Esaret dönüşü Birecik Askerlik Şubesi Başkanı olarak tayin edilen Mehmet Sait Bey aynı zamanda Kilis-Antep yolu Kuvayı Milliye komutanı olarak da görevlendirildi. Milis güçlerini organize eden Teğmen Mehmet Sait Fransız güçlerine karşı mücadeleye başladı. 1920 yılının Şubat-Mart aylarında düşman askerlerinin Antep üzerine yaptığı sevkiyatlarını durdurdu ve bu güçleri geri çekilmek zorunda bıraktır. Teğmen Mehmet Sait Urfa yolunda gösterdiği kahramanlıklardan dolayı "Şahin Bey" lakabı ile anılmaya başlanmıştır.

 24 Mart'ta Urfa'ya harekâta geçen kalabalık bir Fransız konvoyu, Şahin Bey komutasındaki milis kuvvetleri tarafından durdurulmuş. Ancak Fransızların takviye birlikleri ve ağır saldırısı sonucu Şahin Bey ve birlikleri geri çekilme zorunda kalmıştır.

 Çatışmanın 4.günü olan 28 Mart 1920 günü öğleye doğru Şahin Bey'in yanında yalnızca 18 kişi kalmıştı. İlerleyen saatlerde onların da şehit olmalarından sonra tek başına kalan Şahin Bey, düşmanla tek başına savaşmış, kurşunu kalmayan Şahin Bey'i şehit eden Fransız askerleri, ardından süngü darbeleriyle vücudunu parça parça etmişlerdir.

 Şahin Bey'in şehadetinden sonra Gaziantep halkı ona Türküler yakmıştır. 

Şahin'i sorarsan otuz yaşında,
Süngüyle delindi köprü başında.
Çeteler toplanmış ağlar başında.
Uyan Şahin uyan gör neler oldu.
Sevgili Ayıntab'a Fransız doldu.

   Türk Milleti, onun şehit olduğu Elmalı köprüsü yakınlarında, Gaziantep-Kilis karayolunun 28. kilometresinde anıt mezarını yaparak ve Gaziantep’in  merkez ilçelerinden birisine –Şahinbey- ismini vererek onu unutmadığını göstermiştir.

 Ruhu Şad olsun..

 

TARİHTE BUGÜN

28 Mart

28 Martlarda iki büyük deprem yaşadık.

1944 Adapazarı depreminde 2831, 1970 Gediz depreminde 1086 kişi öldü.

 

1910

Türkiye’deki ilk trafik kazası İstanbul'da gerçekleşti bir kişi yaralandı.

1920

İşgalci Fransız kuvvetleri, Kilis-Antep yolunu kapatan Şahin Bey komutasındaki milli kuvvetlerle çarpıştı. Şahin Bey şehit düştü.

1930

 

 

 

Yabancı ülkelerden Türkiye'deki şehirlerin Türkçe adlarını kullanmalarını resmen talep ettik. Türkçe olmayan varış isimli gönderiler teslim edilmedi..

1933

Hitler Yahudileri ve Yahudilere ait mağazaları boykot için emir verdi.

1939

Madrid General Franco'nun eline geçti. İspanya İç Savaşı sona erdi.

1941

İngiliz yazar Virginia Woolf kendini evinin yakınındaki ırmağa atarak intihar etti..

1943

Ünlü Rus besteci Sergey Rahmaninov öldü.

1944

Adapazarı ve civarında 2,831 kişinin öldüğü büyük bir deprem oldu.

1946

Juan Peron Arjantin Cumhurbaşkanı oldu.

1965

ABD’de Alabama'da Martin Luther King'in önderliğinde 25 bin kişi sivil haklar için yürüdü.

1966

Kontenjan Senatörü Cevdet Sunay Türkiye'nin 5. cumhurbaşkanı seçildi.

1970

Gediz ilçesindeki depremde evlerin yüzde 80'i yıkıldı,1086 kişi öldü.

1973

''Baba'' (1972) filmindeki rolüyle en iyi erkek oyuncu dalında Oscar ödülüne layık görülen Marlon Brando, sinema sektörünün Kızılderililere karşı tutumunu protesto ederek, ödülü reddetti.

1980

Kayseri'nin Develi ilçesine bağlı Ayvazhacı köyünde, sel nedeniyle meydana gelen toprak kayması sonucunda 60 kişi öldü.

1982

Türk Parasının Kıymetini Koruma Kararı yürürlüğe girdi.

2004

 

 

 

 Yerel seçimler yapıldı. Adalet ve Kalkınma Partisi yüzde 41,67 oy oranıyla birinci parti oldu. Cumhuriyet Halk Partisi yüzde 18,23, Milliyetçi Hareket Partisi ise yüzde 10,45 oranında oy aldı.

 

Yorumlar

Son bir ayda en çok okunanlar