Ana içeriğe atla

13 Mart Katliamı ve 13 Martta Meydana Gelen Olaylar

 


Günün Olayı

Güvenpark Katliamı

13 Mart 2016'da saatler 18:45'i gösterirken Ankara büyük bir patlama ile sarsıldı. Sonradan edinilen bilgilere göre PKK yine yapacağını yapmış Güvenpark’ta giriştiği katliam sonucu 36 Sivili katletmişti. Saldırıda 19'u ağır 125 yurttaş de yaralanmış, iki saldırgan da ölmüştü.

Kızlarımdan farksız gördüğüm Elif Gizem Akkaya’yı da o saldırıda kaybetmiş ve o güne ilişkin duygularımı “13 Mart En acı ve en uzun gecem” başlıklı yazımda dile getirmiştim.*

Kızılay meydanı üzerinde Güvenpark metro girişinin bulunduğu alanda daha önce Viranşehir'den gelen beyaz renkli BMW marka bir araçla 18:45'te gerçekleştirilen bombalı saldırıda asıl hedefin Kızılay meydanından bulunan çevik kuvvet polislerinin olduğu ancak aracın, fark edilerek ateş edilmesi sonrası saldırganların hedef değiştirerek ana yol üzerindeki belediye otobüslerini hedef almıştı. Otobüslere çarparken bombaları patlatmışlardı.

Saldırıyı PKK’ya bağlı TAK örgütü üstlenmiş, yaptıkları açıklamada; saldırının 2015-16 Şırnak çatışmaları sırasında birkaç evin bodrum katlarında meydana gelen ölüm olaylarına misilleme yapmak amacıyla gerçekleştirildiği belirtmiştir. Örgütün yaptığı açıklamada saldırının "Seher Çağla Demir komutasında bir birimin" yaptığı ifade edilmiş, fakat sayı ya da diğer isimler konusunda ayrıntı verilmemiştir. Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada saldırıyı yapan kişinin Seher Çağla Demir olduğu, Demir'in 2013 tarihinden itibaren PKK mensubu olduğu, daha sonra Suriye'ye geçtiği ve bu süre içerisinde YPG kamplarında eğitim aldığı ifade edilmiştir.

Saldırı sonrası sosyal medya kullanıcıları #Ankara etiketiyle saldırıyı kınadı.

Olayın hemen ardından 6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş Yayın Hizmetleri Hakkındaki Kanun gereği saldırı hakkında bir sonraki karara kadar geçici yayın yasağı getirildi. Sonrasında Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliği'nin kararıyla soruşturma tamamlanıncaya kadar geçen süre içinde soruşturma dosyası hakkında medyada her türlü haber, röportaj, eleştiri vb. yayınlara dair yayın yasağı kararı alındı. Olayın ardından RTÜK, televizyonlara yayın yasağı getirirken TİB tarafından sosyal medyada yayınlanmaması gereken görüntülerin kullanıcılar tarafından paylaşıldığı için Twitter'a ve Facebook'a erişimi engelledi. Kısa bir süre kapalı kaldıktan sonra erişim engeli tekrar açıldı.

Hain saldırıda hayatını kaybedenler

Atakan Eray Özyol (Lise öğrencisi)

Ayşe Bilgilioğlu

Bağdat Çermik

Berkay Baş (ODTÜ öğrencisi)

Cemal Özdiker

Destina Peri Parlak (Lise öğrencisi)

Dorukhan Yusuf Özdemir (Lise Öğrencisi, Altınel Basketbol Genç Takım Kaptanı)

Elif Gizem Akkaya (Türk Hava Kurumu Üniversitesi öğrencisi)

Elvin Buğra Arslan (Çankaya Üniversitesi öğrencisi

Erdem Soydan

Eyüp Ensar Ulaş (Çaycı)

Fehmi Çetinkaya

Ferah Önder (Tarım Reformu Genel Müdürlüğü personeli)

Feyyaz Aydın

Feyza Acısu (Gazi Üniversitesi öğrencisi)

Hamide Sibel Çetinkaya (Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı Bilgi Edinme Merkezi personeli)

İsmail Karagöz

Kemal Bulut

Kemal Kalıç (Emekli uzman çavuş)

Kerim Sağlam (Eskişehir Osmangazi Üniversitesi öğrencisi)

Mehmet Alan (Tabiat Tarihi Müzesi personeli)

Mehmet Emir Çakır (Lise öğrencisi)

Mehmet Yurtsever (CHP Keçiören eski ilçe başkanı)

Muharrem Çermik

Murat Gül (Özel güvenlik görevlisi)

Nevzat Alagöz (Polis)

Nusrettin Can Çalkınsın (Gazi Üniversitesi öğrencisi)

Oğuzhan Dura (Vakıflar Genel Müdürlüğü başmüfettişi)

Ozan Can Akkuş (ODTÜ öğrencisi)

Perihan Çermik

Sevinç Gökay

Sümeyra Çakmak (Gazi Üniversitesi öğrencisi)

Taner Kılıç (Çaycı)

Turgay Bulut (Taksici)

Yaşar Durakoğlu (Emekli sanat tarihi öğretmeni)

Zeynep Başak Gülsoy (Ufuk Üniversitesi öğrencisi)

 

Süren yargılamalar sonucunda; Olayın faillerinden Suphi Akbaş, "devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozma" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, terör saldırısında hayatını kaybeden 36 vatandaşa yönelik "kasten öldürmek" suçundan 36 kez ağırlaştırılmış müebbet, saldırıda yaralanan 342 vatandaşa yönelik "kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan 10 bin 260 yıl, "izinsiz patlayıcı madde bulundurmak" suçundan da 16 yıl hapis cezasına mahkûm edildi.

 

Davanın diğer sanıkları Ferit Ak ile Salih Şahin ise "üye olmamakla birlikte terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım" suçundan 15'er yıl hapse mahkûm edildi.

 

“13 Mart En acı ve en uzun gecem” başlıklı yazıma aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

http://fazlikoksal.blogspot.com/2016/03/13-mart-2016-en-uzun-ve-aci-gecem.html

 

 13 Martta Meydana Gelen Olaylar

624 - Bedir Muharebesi gerçekleştirildi. (14 ve 15 Mart’ta gerçekleştiğini söyleyen kaynaklar da vardır.)

1430-  II. Murad Binansa geri verilen Selanik şehrini tekrar Osmanlı topraklarına kattı.

1840 - Osmanlı İmparatorluğu'nun resmî takvimi olarak Rumi Takvim, kullanılmaya başlandı.

1899 - Mustafa Kemal, '1283' yaka numarasıyla Kara Harp Okulu'nun piyade sınıfına yazıldı.

1910 - Roman yazarı ve fikir adamı Kemal Tahir doğdu.

1914- Balkan Savaşı sonunda Osmanlı Devleti ile Sırbistan arasında İstanbul Antlaşması imzalandı

1919- Merkezi Erzurum'da olan 9. Ordu Komutanlığı'na Kazım Karabekir atandı. Görevinden alınan Ordu Komutanı Yakup Şevki Paşa, 26 Nisan'da İstanbul'a gelecek ve 1 6 Mayıs 1 92='de Malta'ya götürülecektir

1919- İtilaf Devletleri'nin Dörtler Konseyi'nde İngiliz Başbakanı L. George, niyetinin Kıbrıs'ı Yunanistan'a vermek olduğunu söyledi. Clemenceau "Benden izin almanız lazımdır" dedi.Bugün Paris'e gelmiş olan ABD Başkanı Wilson "Yunanistan'a bu hediyeyi verebilirseniz değerli bir iş yapmış olursunuz" dedi.

1920- İngiliz Dışişleri Bakanı Curzon, İstanbul Yüksek Komiseri Robeck'e İstanbul'un işgal edilmesi talimatını verdi. Fransızlarla da işbirliği yapılmasını istedi.

1920- Meclis'te, Yunan kuvvetlerinin Ege'de ileri harekâtı ve halka yaptığı zulümler tartışıldı. Hükümet, Kuvayı Milliye'ye ve perişan durumda olan halka yardım etmemekle suçlandı. Düşmanın yalnız Yunanistan olmadığı, İtilaf Devletleri'nin de düşman olduğu belirtildi.

1920- Felah-ı Vatan Grubu'nun önderleri Rauf Bey, Bekir Sami, Kara Vasıf ve Yunus Nadi, Mustafa Kemal'in dünkü telgrafını tartıştılar. Kara Vasıf Bey'in Osmanbey'deki evinde yapılan görüşmede Rauf Bey, Mustafa Kemal'in Anadolu'ya geçmeleri isteğini reddetti. "Meclis İngilizler tarafından basılınca burada kalıp vicdan borcumuzu yapacağız" dedi. Kararını Mustafa Kemal'e de bildirdi.

1921- Batum'dan İstanbul'a gitmekte olan 1400 tonluk bir Yunan gemisi, arıza sebebiyle Trabzon'da limana düştü. Gemiye el konarak adı "Batum"a çevrildi

1922- Rumbold'un raporu: İstanbul Hükümeti, Anadolu'nun boşalblmasını istiyor ama Misak-ı Milli'den yana değil. Ankara'nın isteklerini aşın buluyor. Mustafa Kemal'in Sovyetlere bel bağladığını söyledim. Sadrazam "Denize düşen yılana sarılır" deyince, "Yılan Mustafa Kemal'i sokacak" karşılığını verdim. Son haberler Anadolu'da Bolşevik nüfuzunun arttığını gösteriyor.

1926 - Mustafa Kemal Paşa'nın Falih Rıfkı Atay ve Mahmut (Soydan) beylere anlattığı hayat hikâyesi ve hatıralarının kısaltılmış şekli, Milliyet gazetesinde (Bugünkü Milliyet'le aynı değildir. 1935'ten itibaren Tan adıyla yayınlanan gazete) yayımlandı.

1938 –Osmanlı’nın son Genelkurmay Başkanlarından Kurtuluş Savaşı komutanlarından Cevat Çobanlı öldü.

1952 - Siyasetçi, gazeteci ve yazar, Mehmet Akif’in damadı Ömer Rıza Doğrul vefat ettiç

1955 - Fenerbahçe-Galatasaray futbol maçında taraftarlar tribünde çatıştı, bir kişi öldü.

1983 - Beylerbeyi'nde restorasyonu süren tarihi İsmail Hakkı Efendi Yalısı, gece çıkan yangında kül oldu. Yalının yanındaki 205 yıllık Beylerbeyi Camii'nin kubbesi de tamamen hasar gördü.

1990 – Hava kuvvetlerinden 146 Subayın irticacı oldukları gerekçesi ile ilişkileri kesildi.

1992 - Erzincan'da Richter ölçeğine göre 6.8 şiddetindeki depremde 653 kişi öldü.

1994 - İstanbul Boğazı'nda iki Rum gemisinin çarpışması sonucunda yangın çıktı. 15 denizcinin öldüğü, 17 denizcinin de kaybolduğu kaza sonucu denize yayılan petrol çevre kirliliğine yol açtı.

1994 – Ressam Cihat Burak öldü.

1996 - Efes Pilsen basketbol takımı Koraç Kupası'nı aldı.

1977 – Ressam Hikmet Onat vefat etti.

1999- İstanbul Kadıköy-Fahrettin Kerim Gökay Caddesinde bulunan İbrahim Tafllı’ya ait 5 katlı Mavi Çarşı işhanına bir grup terörist tarafından molotof kokteyli atılması sonucu çıkan yangından ve duman zehirlenmelerinden dolayı 10’u kadın, 2’si erkek, 1 hastanede olmak üzere toplam 13 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 2’si kadın 5 vatandaşımız da yaralanmıştır.

2003 – Anayasa Mahkemesi HADEP’in kapatılmasına karar verdi

2008 – İstanbul Ülkü Ocakları Başkanlarından MHP İstanbul Milletvekillerinden Mehmet Gül vefat etti

2016 - Ankara Güvenpark'ta bomba yüklü araçla intihar saldırısı düzenlendi. Patlamada ölen kişi sayısı 37 olarak açıklandı. Saldırıdan önce sabah saatlerinde ülke genelinde Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) yapıldı.

2020 - COVID-19 pandemisi nedeniyle Türkiye'de yüz yüze eğitime ara verildi, uzaktan eğitime geçildi.

Yorumlar

Son bir ayda en çok okunanlar