Ana içeriğe atla

Hulusi Behçet ve 20 Şubat

 


Günün Portresi

Hulusi Behçet

Tıp literatürüne kendi adıyla geçen Behçet hastalığını bulan Türk Doktoru Hulusi Behçet Bey 20 Şubat 1889 günü İstanbul’da doğdu. Milli eğitim müdürlerinden Ahmet Behçet Bey’in oğludur.

Hulusi  Behçet çok genç yaşta annesini kaybettiği için büyükannesi tarafından büyütülmüştür. Babasının Beyrut’taki görevi nedeniyle Beyrut Fransız Okulu’nda daha sonra da Beşiktaş Rüşdiyesi’nde okudu.  Fransızca, Almanca ve Latince öğrendi. , tıp eğitimi almak amacıyla girdiği Gülhane Askerî Tıp Akademisi'nden 1910 yılında bitirmiş, mezuniyetinden sonra da dört yıl süreyle dermatoloji ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar konusunda Gülhane Tıp Akademisinde ihtisas yaptı.

1914-1918  yılları arasında Kırklareli ve Edirne'deki askerî hastanelerde dermatoloji ve zührevi hastalıklar uzmanı olarak çalışmıştır. 1918-1919 yıllarında tıbbi bilgisini geliştirmek amacı ile önce Budapeşte'ye sonra da Berlin'e gitmiştir. Avrupa’da pek çok ünlü doktor ile tanışma fırsatı bulmuştur.

Türkiye'ye döndükten sonra serbest çalışmaya başlamış, daha sonra  Hasköy Cinsel Hastalıkları Hastanesi'nde  başhekim olmuş, sonra Vakıf Gureba Hastanesi'ne geçmiştir. O dönemde İstanbul Tıp Fakültesi'nin bir parçası olan bu hastanede on yıl süreyle çalışmış aynı zamanda Üniversite’deProfesçr olarak görev yapmıştır.

1933'te Üniversite reformu sonucu Dar-ül Funun İstanbul Üniversitesi’ne dönüştüğünden,  İstanbul Üniversitesi'nde Deri Hastalıkları ve Frengi Kliniğini kurmuş ve üniversite yöbetimi tarafında profesör atanmıştır.

Mesleğinin ilk yıllarından beri dermatoloji konusunda üretken bir bilim insanı olarak, birçok ulusal ve uluslararası kongreye özgün makalelerle katılmış ve birçok bilimsel dergide makalesi yayınlanmıştır. Ünlü Alman patolog Prof. Philipp Schwartz onun için, "Behçet dünya çapında ünlü bir bilim insanı ama Türkiye'de değil," demiş ve eklemiştir: "O her zaman yurt dışında buluşlarını tanıtıyor; bunun için onu Türkiye'de bulamıyorsunuz."

Hulusi Behçet, yeni kuşakların eğitimine yardımcı olmak için çok sayıda makaleyi Türkçeye çevirdi. 1937 yılında, bir kan damarı enflamasyonu (vaskülit) hastalığı olan ve bugün kendi adıyla anılan Behçet hastalığını tanımlayan ilk bilim insanı olarak Tıp Tarihine geçti. Behçet Hastalığına  Batı ülkelerinde az, Türkiye gibi diğer Akdeniz ülkeleriyle Japonya’da oldukça sık rastlanır. Meydana geliş sebebi bugün için hâlâ kesin olarak ortaya konulamamıştır. Hulûsi Behçet bu hastalık hakkındaki çalışmalarına ilâve olarak mantarlar üzerindeki araştırmaları dolayısıyla da Budapeşte’de toplanan milletlerarası dermatoloji kongresinde bir diploma ve plaketle onurlandırılmış, ayrıca “şark çıbanı” üzerindeki çalışmaları ve bu hastalığa ait “çivi belirtisi”ni tarif etmesiyle de dikkat çekmiştir.

1939 yılında 40 yaşındayken Ordinaryüs Profesör oldu.

Dermotoloji ve Cinsal Hastalıklar konusunda yazılmış beş kitabı ve yüzlerce makalesi olan Hulusi Behçet 8 Mart 1948 günü bir bilim adamı İçin genç denilebilecek yaşta (59 yaşında)  vefat etti.

Ölümünden sonra Türk ve Dünya tıbbına katkıları dolayısıyla “Tübitak Bilim Ödülü” ile taltif edilmiştir.

 

20 Şubatta Meydana Gelen Olaylar

1889 – Tıp literatürüne kendi adıyla geçen Behçet hastalığını bulan  Dr. Hulusi Behçet doğdu

1914 - İstanbul'da ilk elektrikli tramvay sefere başladı.

1915 - İtilaf devletleri'nin Çanakkale'ye denizden yaptıkları saldırı püskürtüldü.

1919- İştirakçi Hilmi, 1910’da kurulan ve İttihat ve Terakki Hükümetince kapatılmış olan Osmanlı Sosyalist Fırkası'nı, Türkiye Sosyalist Fırkası adıyla yeniden kurdu.

1919- Polis Genel Müdürlüğü yaptığı açıklamada av tüfekleri dışında bütün silahların üç gün içinde teslim edilmesini istedi.

1920 - General Milne, Harbiye Bakanlığı'na verdiği bir muhtırada, İstanbul, İzmir, Çanakkale ve diğer bütün kıyılardaki silah ve cephane depolarının korunması görevinin Türklerden alınarak İngiliz memurlarına verilmesini istedi

1921- Genelkurmay Başkanı Fevzi Paşa, Kazım Karabekir'e, Gürcüler Ardahan veArtvin'i kendiliklerinden terk etmezlerse askeri harekata geçmesini emretti. Karabekir, Gürcülere haber göndererek adı geçen yerlerin işgal edileceğini bildirdi ve birliklere de hareket emri verdi. Gürcü Hükümeti bunu protesto edecek, ancak isteği kabul etmek zorunda kalacaktır

1922- Başbakan Tevfik Paşa ve Dışişleri Bakanı izzet Paşa, 15'te İstanbul'a gelmiş olan Ankara'nın Dışişleri Bakanı Yusuf Kemal Bey'i Padişah'la görüştürdüler. Yusuf Kemal Bey, Vahdettin'den T.B.M.M'nin tanınmasını istedi. Padişah, başkanı olduğu milletin bireylerinden biri ile görüşmekten hoşnut olduğunu söyleyerek Meclis'i tanımadığını anlatmış oldu.

1922- Eğitim eski Bakanı Hamdullah Suphi Bey'in bakanlığı zamanında yapıldığı ileri sürülen yolsuzlukları incelemekle görevli Meclis Komisyonu, Bakanı sorumlu düşürecek bir işleme rastlanmadığını açıkladı. Hamdullah Suphi, yaptığı atamalar netleştirilince güvenoyu istemiş, verilen güvenoylarını yetersiz görerek 12 Kasım'da bakanlıktan ayrılmıştı.

1922- İstanbul Hükümeti; çayhane, birahane, aşevi, tatlıcı gibi işletmelerin safi olmayan gelirlerinin yüzde otuzunun, genelev gelirlerinin de yüzde yüzüne kadar hazineye vergi alınmasına ilişkin bir kararname çıkardı

1930 -Türk Parasının Kıymetini Koruma Kanunu kabul edildi.

1947 - 5018 sayılı İşçi ve İşveren Sendikaları ve Sendika Birlikleri Hakkında Kanun ile Türkiye'de ilk kez sendikalara, özel bir kanun ile kurulma hakkı tanındı.

1949 – Siyaset Adamı Adnan Kahveci doğdu.

1957 - Tarihçi, hukukçu ve siyaset adamı Sadri Maksudi Arsal öldü.

1961 - Türkiye'de ilk koalisyon kabinesi, İsmet İnönü Başkanlığında kuruldu.

1970 - Boğaziçi Köprüsü'nün temeli, Türkiye Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay ve Başbakanı Süleyman Demirel tarafından törenle atıldı. Üç yılda tamamlanan köprü, 29 Ekim 1973'te açıldı.

1976 - Türkiye'deki 23 Amerikan üssünde grev kararı alındı.

1988 - Dağlık Karabağ Özerk Oblastı, Azerbaycan'dan ayrılıp, Ermenistan'a katılmak için oylama yaptı. Bu olay Karabağ Savaşı'nı tetikledi.

1988 - TRT Ankara Radyosu Türk Sanat Müziği Çocuk Korosu kuruldu.

1990 - Dış İşleri Bakanı Mesut Yılmaz, Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın müdahaleleri nedeniyle görevinden istifa etti. Mesut Yılmaz'ın Anavatan Partisi (ANAP) Genel Başkanlığını hedeflediği söyleniyor.

1991 - Fotoğraf sanatçısı Sami Güner, bir trafik kazası sonucunda hayata veda etti.

1992 - İstanbul Ticaret Odası'na bırakılan çanta içindeki saatli bombanın patlaması sonucu 1 kişi öldü, 16 kişi yaralandı.

2001 - 7,3 milyar doların Merkez Bankası'na geri döndüğü açıklanırken, repo faizleri yüzde 3 binleri gördü. Stanley Fischer ve Michael Deppler, Başbakan ile yeniden bir arayla geldi.

2004- Fenerbahçe hisseleri İMKB'de işlem görmeye başladı.

2010- 60. Berlin Film Festivali'nde ''Altın Ayı'' ödülü Semih Kaplanoğlu'nun ''Bal'' filmine verildi.

2014 - Türkiye Vagon Sanayii Anonim Şirketi tarafından Adapazarı'nda üretilen ilk yerli dizel tren seti "Anadolu", İzmir-Balıkesir-Bandırma seferlerine başladı.

2017 - HSYK 2. Dairesi, FETÖ/PDY ile bağlantısı tespit edilen 227 hakim ve savcıyı daha meslekten ihraç etti. Meslekten ihraç edilen hakim ve savcı sayısı toplam 3 bin 886 oldu.

2019 - Tarihçi ve akademisyen Kemal Karpat vefat etti

 

Yorumlar

Son bir ayda en çok okunanlar