Ana içeriğe atla

1 OCAK ve MİLLET MEKTEPLERİ

 


Günün Olayı
Millet Mektepleri

 1 Ocak özellikle geçmiş yıllarda, nüfusa sonradan kayıtlanan insanların Nüfus Cüzdanındaki Doğum Tarihi sütununu doldurmak için seçtikleri bir tarihtir. Gerçek olmasa da 1 Ocak pek çok ünlünün de doğum günüdür… Yine, yeni mevzuat uygulamalarının yılbaşından itibaren yürürlüğe konmak istediğinden pek çok önemli yasanın yürürlüğe giriş tarihidir 1 Ocak. Bu nedenle “Günün Olayı” olarak işlenebilecek pek çok konu, “Günün Portresi” olarak işlenebilecek pek çok kişi vardı…

Ama yetişkin insanlara yeni harflerle okuma yazma öğretmek amacıyla ilan edilen seferberliğin hayata geçirileceği “Millet Mektepleri”nin 1 Ocak 1929 tarihinde açılması ve “Millet Mektepleri”nin mimarı dönemin Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati Bey’in mekteplerinin açılacağı 1 Ocak 1929 günü vefat etmesi nedeniyle, “Günün Olayı “olarak “Millet Mektepleri”ni anlatmanın uygun olacağını düşündüm.

Yeni alfabenin kabulünden önce 1927-1928 yılları arasında açılan 3304 halk dershanesinde tüm çabalara rağmen 64.302 kişiye Arap harfleriyle okuma-yazma öğretilebilmişti. Bu deneyim, Arap harfleri ile bir eğitim seferberliğinin gerçekleştirilemeyeceğini gösterdi. 1 Kasım 1928 tarihinde harf devrimi gerçekleştikten sonra Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati Bey tarafından hazırlanan “Millet Mektepleri Talimatnamesi”  7284 sayılı Bakanlar Kurulu kararının 24 Kasım 1928’de Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla yürürlüğe girdi.

Millet Mekteplerinin kuruluş amacı talimatnamede “yeni Türk harflerinin kısa bir zamanda ve kolay surette her ferde okuyup yazabilmek imkânını bahşeden mahiyetinden Türk Milletini azami surette istifade ettirmek ve büyük halk kitlelerini süratle okuryazar bir hale getirmek maksadıyla millet mektebi teşkilatı yapılmıştır” şeklinde belirtilmişti

Talimatnameye göre daha önce okuma yazma bilsin bilmesin 16-30 yaş arası her Türk vatandaşının kurulacak Millet Mektepleri’nde kurs görmesi zorunlu idi.

Millet Mekteplerinin resmi açılışı 1 Ocak 1929’da gerçekleşti. O gün, yurtta “Maarif Bayramı” olarak kutlandı. Ne var ki Millet Mekteplerinin mimarı olan Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati Bey açılış günü apandisit patlaması nedeniyle vefat etti.

Eğitim seferberliğinin başladığı ilk yılda 20487 derslik açıldı; 1075500 kişi bu okullara devam etti ve 597010 kişi okuma yazma öğrenerek belge aldı. Dünyadaki ekonomik bunalım nedeniyle yeterli ödenek ayrılamaması sonucu zamanla millet mekteplerinin etkinlikleri azaldı.  Etkinlikleri giderek azalsa da ilk 5 yıl içinde bu okullardan bitirme belgesi alanların 1,5 milyonun üzerinde olması  küçümsenemeyecek bir başarının göstergesidir.

Millet Mekteplerinde öğrenim 1 Kasım’da başlar; haftada üç gün en az altı saat ders yapılırdı; derslere devam zorunluluğu vardı. Hiç okuma-yazma bilmeyenler A dershanesinde okuma yazma, dilbilgisi, basit matematik işlemleri öğrenirdi. A dershanesini bitirenler, yaşam ve geçim için bilmesi gereken ana bilgilerin öğretildiği B dershanesine devam edebilirdi. Bu dershanede Hesap ve Ölçüler, Sağlık Bilgisi, Yurt Bilgisi dersleri okutulurdu; devam zorunlu değildi. Her iki bölümün süresi de dört aydı. Kurslara katılanların okuryazarlıklarını ve bilgilenmelerini sürdürmek öğrendiklerini unutmamalarını ve pekiştirmelerini sağlamak için “Halk Mecmuası” adlı haftalık dergi ücretsiz dağıtılırdı.

Millet mekteplerinde her eğitim döneminin sonunda sınav uygulanır, kazananlara bitirme belgesi verilirdi. Başarılı olamayanlar ikinci bir kursa devam ederdi. Sınavlarda ilk üçe girenlere Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal’in imzasını taşıyan birer Anayasa hediye edilirdi.

Millet Mektepleri yerine dışarıda veya evde özel ders alanların millet mekteplerinin sınavına girerek belge almaları zorunlu idi. Aksi takdirde köy ve mahalle muhtarlıkları, bankalar, devlet kuruluşları, belediyeler, büyük işyerlerinde görev alamazlardı.

Millet mekteplerinde elli binin üzerinde öğretmen görev yaptı. Resmî veya özel okulların Türkçe, tarih, coğrafya öğretmenleri, Millet Mektepleri’nin öğretim kadrosunu oluşturuyordu. Gerekli görüldüğünde orta dereceli okul öğretmenleri öğretmenlik veya müfettişlik ile görevlendirildi. Yüksekokul öğretmenlerine özel izin aldıkları takdirde Millet Mekteplerinde öğretmenlik yapma imkânı verildi. Gerekli hallerde öğretmen olmayan eğitimli kişilere de bir yeterlilik kurulu tarafından sınava tabi tutulduktan sonra  “Millet Mektebi Öğretmeni” unvanı ve belgesi verildi. Seyyar Millet Mekteplerinde “seyyar öğretmenler” görevlendirildi. Bu öğretmenler görevlendirildikleri yerlere kitap, kâğıt, kalem, tebeşir, portatif kara tahta, siya mat muşamba gibi ihtiyaçları yanlarında götürürlerdi.

 

Mustafa Necati Bey’in kısa özgeçmişi;

Mustafa Necati Bey 1894 yılında İzmir’de doğdu. İstanbul Hukuk Fakültesini bitirdi. İzmir’in işgali üzerine Balıkesir’e giderek milli mücadeleye katıldı.  Kuvâ-yi Milliye kumandanı olarak Yunanlar ve Ahmet Anzavur kuvvetlerine karşı yürütülen mücadelede yararlılıklar gösterdi. Hüseyin Vasıf ve Mehmet Esat kardeşlerle ile birlikte "İzmir’e Doğru" adlı bir gazete çıkardı. TBMM 1. Dönem Saruhan milletvekilliği sırasında önce Sivas İstiklal Mahkemesi üyesi olarak görevlendirildi; daha sonra Kastamonu İstiklal Mahkemesi Başkanlığı ve ardından Amasya İstiklal Mahkemesi Başkanlığı yaptı.

Mübadele esnasında Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, 1924 Anayasası’nın yürürlüğe konulduğu sırada Adalet Bakanlığı, Tevhidi Tedrisat sürecinde ve Harf Devrimi esnasında Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı yaptı.

Kendi eseri olan Millet Mekteplerinin açılacağı 1 Ocak 1929 günü henüz 34 yaşında iken apandisitin patlaması sonucu vefat etti.

Balıkesir İdman Yurdu ve Altay Spor Kulübü’nün kurucularındandır.

 

1 Ocak

1865 – Daha yeni yeni oluşmaya başlayan basını kontrol amaçlı Matbuat Nizamnamesi yayınlandı.

1893 – Behçet Hastalığını Bulan Doktor Behçet Uz doğdu

1901- Sultanahmet meydanındaki Alman Çeşmesinin açılışı yapıldı

1901 - Gazeteci ve yazar Nizamettin Nazif Tepedelenlioğlu doğdu

1919 -Kars'da "Cenubu Garbi Kafkas Hükumeti Muvakkat-ı Milliyesi" kuruldu.

1919 - Osmaniye Fransızlar tarafından işgal edildi.

1919 - Enver ve Cemal Paşaların ordudan çıkarıldı.

1919 - Askeri Nigehban Cemiyeti bir bildiri yayınlayarak Ordudan İttihat ve Terakki tarafından kurmay subayları şiddetle suçluyor. Onların yurdun başına bela kesildiğini bildirerek İttihat ve Terakki Hükümeti'nin ordudan çıkardığı subayların göreve döndürülmelerini istiyor. Cevat Paşa'nın bildiriye tepki olarak orduya genelgesi: Orduda cemiyet olamaz!

1920 - Maraş'ta yurtseverler yolları kesip Fransızlara karşı açıkça savaş ilan ettiler. Maraş kuryesini getirmekte olan Fransız süvarileri, İslahiye İstasyonu'nda öldürüldü.

1921- Fransız muhasarası altındaki Antep'te açlık korkunç bir durum aldı. Kadınlar sokakta bulduktan bir beygir leşini bölüşerek evlerine götürdüler. Fransız İşgal Komutanı Gouraud, yayımladığı bildiride halka Sevr Anlaşması'nın hükümlerini bir kere daha hatırlatarak teslim ol çağrısı yaptı.

1921 - TBMM'nde, subay maaşlarından kesilen yüzde 3'lük savaş vergisinin kaldırılmasını isteyen öneri reddedildi. Aynı vergi, memurlardan da kesiliyor.

1922- Mustafa Kemal, Cemal Paşa'yı İttihatçılardan koparmaya çalışıyor. Ona biri özel diğeri resmi iki mektup yazdı. Özel mektupta, Enver Paşa ile ilişiği keser ve Ankara'nın talimatlarına göre hareket ederse, kendisine yardıma devam edeceklerini, ilerde Türkiye’de resmi görev alabileceğini, değilse adını anmaya bile kimsenin cesaret edemeyeceğini anlattı

1922- Başkomutan Mustafa Kemal, Musul'un kurtarılması için Revandiz'e bir kısım kuvvet gönderilmesini Milli Savunma Bakanlığı'na emretti.

1922 - Adana ve Havalisi Komutanı Muhittin Paşa, Tarsus'ta halkın coşkun gösterileriyle karşılandı. Tarsus'ta Türk bayrağı çekildi. Dörtyol, Fransızlardan teslim alınarak resmi dairelere Türk bayrağı çekildi.

1923 - Türkiye'nin ilk futbol federasyonu olan Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı (bugün Türkiye Futbol Federasyonu) kuruldu.

1926 - Uluslararası Takvim ve Saat kullanılmaya başlandı.

1929 - Film yönetmeni Metin Erksan doğdu

1929 - Millet Mektepleri açıldı.

1929 – Atatürk’ün Milli Eğitim Bakanlarından Mustafa Necati vefat etti.

1929 - Anadolu demiryolu hattı ile Haydarpaşa Limanı millileştirildi.

1932 - Karikatürist, çizer, çizgi romancı, film yönetmeni, senarist, film yapımcısı Suat Yalaz doğdu

1934 -Merkezi Cenevre’de olan Milletlerarası Telekomünikasyon birliği kuruldu.

1952 – EBK kuruldu

1958 - Avrupa Ekonomik Topluluğu kuruldu.

1966 - Jimnastikçi, Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün kurucularından ve 6. Başkanı Ahmet Fetgeri Aşeni vefat etti

1969 - Sosyal psikolog ve İstanbul Üniversitesi Deneysel Psikoloji Kürsüsü Başkanı Mümtaz Turhan vefat etti

1981 - Yunanistan, Avrupa Ekonomik Topluluğu üyeliğine kabul edildi.

1984 - 2925 sayılı tarım işçileri sosyal sigortalar kanunu yürürlüğe girdi

1995 - Diyarbakır'ın Kulp ilçesine bağlı Hamzalı köyüne saldıran PKK mensupları, yedisi çocuk on dokuz kişiyi öldürdü. Bir PKK'lı öldürüldü.

1996 - Gümrük Birliği anlaşması Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Anlaşma, Türkiye ile 15 Avrupa ülkesi arasında geçerli oldu.

1998 - Avrupa Merkez Bankası kuruldu.

1999 - Avrupa para birimi Euro yürürlüğe girdi (Birleşik Krallık, Danimarka, İsveç ve Yunanistan hariç).

2005 - Türk lirası'ndan (TL) 6 sıfır atıldı. Yeni Türk Lirası (YTL) tedavüle girdi.

2009 - Avusturya, Japonya, Meksika, Türkiye ve Uganda, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi masasında geçici üye olarak yerlerini aldılar.

2017 - İstanbul'da, Reina gece kulübüne saldırı yapıldı. 39 kişi hayatını kaybetti,...

2019 - Tiyatro oyuncusu, yazar Gülriz Sururi Cezzar, vefat etti

2019 - Türkiye Deprem Bölgeleri Yeni Haritası Yürürlüğe Girdi.

Yorumlar

Son bir ayda en çok okunanlar