Ana içeriğe atla

3 HAZİRAN


Günün Portresi
Bir Kuşağı Uykusuz Bırakan Boksör
Muhammed Ali Clay


 “Tüm zamanların en iyi ağır siklet boks şampiyonu” olarak tanınan Muhammet Ali Clay’ın Müslüman olmadan önceki ismi Cassius Marcellus Clay’dır.  17 Ocak 1942 tarihinde, ABD’nin Kentucky eyaletinde dünyaya gelmiştir.
Henüz 12 yaşında iken boks ile tanıştı. 1960 Roma Olimpiyatlarında Ağır Sıklet olimpiyat şampiyonu  olunca 18 yaşında tüm dünya onu tanıdı. 1960 Roma Olimpiyatları’ndan döndükten sonra, bir lokantada yalnızca beyazlara servis yapıldığını öğrenince, bu ırkçı uygulamayı protesto etmek için olimpiyattan kazandığı altın madalyasını Ohio Nehri’ne attı. Bu sayede konuya ilgi çekti daha 18 yaşındayken güçlü karakterini tüm dünya tanımıştı.
Olimpiyatlardan hemen sonra profesyonel olan Muhammed Ali, 1964 yılında, henüz daha 22 yaşında iken, S. Liston’u yenerek “Dünya Şampiyonu” ünvanına sahip oldu. Zaferinin ardından Müslüman olduğunu açıklayan boksör, ismini de Muhammed Ali olarak değiştirdi.
Muhammed Ali, Vietnam savaşına gitmek istemediği için 5 yıl hapis cezasına ve 10 bin dolar para cezasına çarptırıldı. Aynı süreçte, lisansı ve pasaportu da elinden alındığı için, oldukça sıkıntılı günler yaşadı. Ali, ailesinin desteği ve paralı düzenlenen panellerde yaptığı konuşmalarla geçimini sağladı. 1970 yılında ise, açtığı davayı kazanarak yeniden boksa döndü.
Muhammed Ali’nin, profesyonel boks kariyerinde aldığı ilk mağlubiyet ise, 1971 yılında karşılaştığı Joe Frazier’a karşı dövüştüğü maçta yaşandı. “Asrın Maçı” olarak anlam kazanan bu maçta, uzmanlara göre Muhammed Ali yeteri kadar hazır değildi. Çünkü, üç buçuk senelik ayrılığın ardından, yalnızca 2 maç yapan Muhammed Ali, maç eksiğinden ötürü eski formuna kavuşamazdı. Muhammed Ali, Ken Norton’a sayı ile yenildiği maçta, aynı zamanda kırık bir çeneye de sahip oldu. Bu maç sonrası, çok yakınları ve kendisi dışında tüm kamuoyu, Muhammed Ali’nin kariyerinin bittiğini düşünmekteydi. Fakat O, hırsla çalışmaya devam ederek, tüm ünvan maçlarına yeniden çıktı. Ayrıca, Ken Norton’u da yenerek, rövanşı aldı.
1973 yılında, Muhammed Ali için oldukça önemli gelişmeler yaşandı. Joe Frazier ile unvan maçı için anlaşan Ali, Joe Frazier – George Foreman eşleşmesi sonraasında, Frazier’ın sürpriz bir şekilde nakavt olmasının ardından, önce Fraizer ile maç yaptı; ardından da Foreman’la maç ayarladı ve iki önemli maçı da nakavtla kazanarak gündeme oturdu. Bu sayede, hem kaybettiği unvanı tekrar kazandı, hem de tüm dünyaya, daha ayakta olduğunu göstermiş oldu.
Muhammet Ali Müslüman olması nedeniyle, 1970 yıllarda bütün İslam ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’de ilgiyle takip edilirdi. ABD ile olan saat farkı nedeniyle gece 3-4 sıralarında bütün Türkiye ayakta olurdu. Bir keresinde Yıldırım Beyazıt yurdunda bir maçını izlerken oturacak sandalye bulamadığımı hatırlıyorum.
1978 yılında, Dünya Şampiyonluğu’nu 3 kez elde eden ilk boksör oldu. Aynı yıl, şampiyon ünvanı ile boksu bıraktı. Parkinson hastalığına yakalanan Ali, bu hastalığını gizleyerek maçlara çıktı. Büyük paralar için tekrar ringe dönen şampiyon, 2 maçını da kaybetti.
M. Ali, profesyonel kariyeri boyunca, yalnızca 5 defa yenildi. Muhammed Ali, boksu bıraktığı 36 yaşına kadar, boks dünyasında tüm şampiyonlar açısından tek isimdi. Muhammed Ali kariyeri boyunca, 37’si nakavt ile olmak üzere, toplam 56 maç kazandı.
2001 yılında, Muhammed Ali hayat hikâyesini anlatan bir film yapıldı. 3 Haziran 2016’da da hayata gözlerini kapattı.

TARİHTE BUGÜN 3 HAZİRAN

1098 - Birinci Haçlı seferi: 8 ay süren kuşatma sonunda Antakya haçlıların kontrolü altına girdi.
1839 - Çin'in "Humen" limanında İngiliz tacirlerden ele geçirilen 1.2 milyon kg afyon Çinli yetkililerce imha edilince, Birleşik Krallık bunu bir savaş nedeni saydı (casus belli) ve böylelikle "Birinci Afyon Savaşı" başlamış oldu.
1912 - İstanbul'un İshakpaşa semtinde çıkan yangında, bin 111 ev, 118 dükkân, altı cami, üç hamam ve beş okul kül oldu.
1920- Cemal Paşa, Halil Paşa ve Fuat Sabit Bey SSCB yetkilileriler görüşmeler yaptılar.
1920 – İstanbul Basınında, Mustafa Kemal ve Ali Fuat Paşa’nın Damat Ferit ve Ali Kemal’e suikast yapmak üzere İstanbul’a suikastçılar gönderdiği haberleri yer aldı.
1924 -  Çek yazar Franz Kafka öldü
1925 - Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası Bakanlar Kurulu kararıyla kapatıldı.
1933 – Sümerbank’ın kurulmasına dair kanun kabul edildi
1948 - Amasya'yı sel bastı; 92 kişi boğularak can verdi.
1955 - Messina Konferansı; Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun doğuşu.
1957 - Türkiye Güreş Millî Takımı, serbest stilde dünya güreş şampiyonu oldu.
1960 – Ragıp Gümü-şpala Genelkurmay Başkanı, Cevdet Sunay Kara Kuvvetleri komutanı oldu
1961 – Hava Kuvvetleri Komutanı İrfan Tansel ABD’ye askeri heyet başkanı olarak görevlendirdi. Tanseş bu görevi kabul etmediğini söyledi. Uöaklar Ankara üzerinde gösteri-gözdağı uçuşu yaptı.
1963 -  Ünlü şair ve oyun yazarı Nâzım Hikmet Ran öldü
1995 - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aydın Güven Gürkan; Kilis, Yalova ve Karabük'ün il yapılması kararnamesini imzaladı. Sonra da uygulamanın haksızlık olduğunu söyleyerek Bakanlıktan istifa etti.
1996 - Birleşmiş Milletler himayesinde düzenlenen Habitat-II İnsan Yerleşimleri Konferansı'nın resmî açılışı İstanbul'da yapıldı.
2006 - Karadağ bağımsızlığını ilan etti
2016 -  Amerikalı Müslüman dünya ağır sıklet boks şampiyonu Muhammed Ali vefat etti

Yorumlar

Son bir ayda en çok okunanlar