Ana içeriğe atla

Kurtuluş Savaşının Manevi Reisi Rıfat Börekçi ve 30 Mart

 


GÜNÜN PORTRESİ
Kurtuluş Savaşının Manevi Reisi
Mehmet Rıfat BÖREKÇİ

29 Kasım 1860’da Ankara’da doğdu. Önce sıbyan mektebini, sonra Ankara Rüştiyesini bitirdi. İstanbul’a giderek Beyazıt dersiamlarından Âtıf Bey’in derslerine katıldı ve icâzet aldı. Açılan bir imtihanı kazanarak 17 Şubat 1890’da Ankara’daki Fazliye Medresesi’ne müderris oldu. 22 Ekim 1898’de Ankara İstînaf Mahkemesi üyeliğine tayin edildi. 18 Mart 1907’ye kadar bu görevde kaldı. 7 Aralık 1907’de Ankara müftüsü olarak görevlendirildi. Görevleri sırasında çeşitli paye ve nişanlarla ödüllendirildi.

Millî Mücadele’nin ilk yıllarında Ankara Müdâfaa-i Hukuk Cemiyeti’ni kuran ve bu cemiyetin başkanı olan Rifat Efendi Millî Mücadele’yi destekledi. 23 Nisan 1920’de Menteşe’den (Muğla) milletvekili seçilerek ilk meclise katıldı. Bu arada Şeyhülislâm Dürrîzâde’nin Millî Mücadele aleyhinde verdiği fetvayı reddeden bir fetva verdi. Hâkimiyet-i Milliye gazetesinde neşredilerek yurdun her tarafına dağıtılan bu fetva halkın Millî Mücadele etrafında toplanmasında son derece etkili oldu.

Bunun üzerine İstanbul hükümeti tarafından 25 Nisan 1920’de müftülük görevinden azledildi. Ayrıca I. Örfî İdare Dîvân-ı Harbi tarafından Milli Mücadele’ye destek olduğu gerekçesiyle idamına ve mallarının müsadere edilmesine karar verildi. Ancak Ankara hükümeti Rıfat Efendi’yi derhal müftülük görevine iade etti. 5 Eylül 1920’de kabul edilen “Nisab-ı Müzakere Kanunu”, memurluk ile milletvekilliğinin bir kişi üzerinde bulunmasını yasakladığından  Ankara Müftülüğü’nü tercih ederek Menteşe (Muğla) milletvekilliğinden istifa etti. İstifasının 27 Ekim 1920 tarihli birleşimde kabul edildi.

Diyanet İşleri Reisliği’nin kurulması üzerine 30 Mart 1924’te Türkiye Cumhuriyetinin ilk Diyanet İşleri Reisi oldu ve vefat ettiği 5 Mart 1941 tarihine kadar Diyanet İşleri Başkanlığını yürüttü. Kabri Cebeci Asrî Mezarlığı’ndadır.

 

TARİHTE BUGÜN

30 MART

  

1432

Fatih Sultan Mehmet, Edirne'de dünyaya geldi.

1746

İspanyol ressam Francisco de Goya doğdu

1853

Rembrandt'tan sonra en büyük Hollandalı ressam olarak kabul edilen dışavurumculuğun öncülerinden Vincent van Gogh doğdu.

1910

 

 

 

Ünlü Şair Ziya Osman Saba doğdu.

1911

 

 

 

Ünlü arkeolog Ekrem Akurgal dünyaya geldi.

1924

Ankara Müftüsü Mehmet Rifat (Börekçi) Efendi, yeni kurulan Diyanet İşleri Başkanlığı'na atandı.

1951

ABD'de, Ethel ve Julius Rosenberg çifti, Sovyetler Birliği hesabına çalıştıkları ve ABD'nin nükleer sırlarını bu ülkeye sattıkları iddiasıyla idama mahkûm edildi.

1956

Yazar Mithat Cemal Kuntay İstanbul'da öldü

1963

22 Mart'ta sağlık nedeniyle tahliye edilen ancak daha sonra ceza erteleme kararı kaldırılan eski Cumhurbaşkanı Celal Bayar açlık grevine başladı.

1965

Eski Milli Birlik Komitesi üyeleri, 14'lerden Alpaslan Türkeş, Muzaffer Özdağ, Dündar Taşer, Rıfat Baykal ve Ahmet Er Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi'ne (CKMP) katıldılar.

1972

Türkiye Halk Kurtuluş Partisi - Cephesi üyesi 11 militan Tokat'ın Niksar ilçesine bağlı Kızıldere köyünde güvenlik güçleri ile girdikleri çatışmada öldüler. Teröristlerin elindeki iki İngiliz ve bir Kanadalı teknisyen de öldü. Ertuğrul Kürkçü çatışmadan sağ olarak kurtulan tek kişi oldu.

1978

Eski Genelkurmay başkanlarından Memduh Tağmaç öldü

1981

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Ronald Reagan Washington'da bir suikast girişimi sonucu yaralandı.

1985

Amerika'daki Türk lobisi, Özal ile Amerikalı işadamlarını kahvaltıda biraraya getirmesi için eski ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger'a 25 bin dolar verdi.

2005

Kabahatler Yasa Tasarısı, TBMM'de kabul edildi.

2015

 

 

 

Yerel seçimler yapıldı. AKP yüzde 42,87 oy oranıyla birinci parti oldu. CHP yüzde 26,34, MHP ise yüzde 17,87 oranında oy aldı.

 

  

 

 

 

 

 

 

Yorumlar

Son bir ayda en çok okunanlar